In augustus komen zo’n 200 buitenlandse AFS-wereldstudenten op uitwisseling naar Vlaanderen. Ze gaan hier naar school en verblijven drie maanden of een heel schooljaar in een gastgezin. AFS biedt een tiental gezinnen in de Kempen de kans om een onvergetelijk intercultureel avontuur aan te gaan!
 
“Onze gastgezinnen zijn wereldgezinnen. Ze helpen niet alleen om de droom van een AFS’er te laten uitkomen, ze krijgen bovendien de kans om in eigen land op wereldreis te gaan. Door een andere cultuur in huis te halen, ontdek je immers nieuwe dingen over je eigen cultuur”, zegt Koen Baetens, woordvoerder van AFS.
 
Iedereen kan gastgezin worden, ongeacht de samenstelling van het gezin. Ook alleenstaanden of mensen wier kinderen misschien al het huis uit zijn, kunnen perfect gastouder worden. AFS gaat op zoek naar een gastzoon of -dochter die het best bij het gezin past.
 
Wie deze unieke kans niet wil missen, kan zich aanmelden op www.afsvlaanderen.be (doorklikken naar ‘wereldgezin’). Een AFS-vrijwilliger komt vrijblijvend bij jou op bezoek en antwoordt op al je vragen. En dan kan het avontuur beginnen… Meer info via wereldgezin@afs.org of op 015 79 50 10.
 
Noot aan de redactie:
Elk jaar grijpen 200 Vlaamse gezinnen deze kans. Wilt u graag bij één van onze huidige gastgezinnen polsen naar hun ervaring, dan breng ik u graag in contact met iemand uit uw regio of interessegebied.
 
Enkele getuigenissen van AFS-gastgezinnen:
“Wij ervaren gewoontes uit andere culturen vaak als raar, en denken dat alles wat eigen is aan onze cultuur heel normaal is. En dan word je geconfronteerd met het feit dat onze gewoontes door iemand uit een andere cultuur evenzeer als raar ervaren worden.”
“Als gastgezin geef je veel, en krijg je nog meer terug!”
“Wij hadden iemand in huis van een Europees land. Je leert dat er toch veel verschillen zijn. Maar je leert nog meer over je eigen gezin, en je staat even stil bij onze eigen manier van leven.”
“Cultuurverschillen zijn heel gemakkelijk te overbruggen als je maar genoeg met elkaar praat. Communicatie en relativeringsvermogen zijn het allerbelangrijkste.”